научный журнал
вестник Санкт-Петербургского государственного
института культуры
RUS| ENG

«Slow food»: preservation of intangible cultural heritage of Italy

  • Annotation
  • Authors
  • List of references
The article is about issues of keeping the Intangible cultural heritage of Italy through development of gastronomic culture and everyday habits of eating. The author paid attention to various cultural contexts of the «food», analyzed cultural sense of eating in history and everyday culture. Modern problems and issues of preserving traditional products and saving the ways of consuming food in different regions on Italy were represented in the article. The reasons of Italian culinary regionalism were looked through and the Italian diet is shown as a part of World Intangible cultural heritage. The «Slow food» movement is seen as a way of keeping traditional cultural values.
  • Борисова Дарья Сергеевна
  • Montanari M. Il cibo com cultura. Roma: Laterza, 2007. XII, 170 p.
  • Маркушкина Н. С. Концепт «еда» в контексте диалога культур. URL: http: // ivanovo. ac.ru (дата обращения: 10. 11. 2017).
  • Костюкович Е. А. Еда: итальянское счастье. Москва: Эксмо, 2006. 816 с.
  • Дичковская Е. А. К вопросу об итальянской идентичности. URL: http: // elib. bsu. by (дата обращения: 10. 11. 2017).
  • Richards C. The new Italians. London: Penguin, 1995. 320 p.
  • Калмыкова М. В. Культура питания населения Северной Италии: традиции и новации. URL: http: // hist. msu.ru (дата обращения: 10. 11. 2017).
  • Николаева Ж. В. К вопросу о современном понимании культурной идентичности итальянцев URL: http: // iculture. spb.ru (дата обращения: 10. 11. 2017).
  • Сергеенко М. Е. Жизнь древнего Рима. Санкт-Петербург: Летний Сад: Журн. «Нева», 2000. 368 с.
  • Капатти А., Монтанари М. Итальянская кухня: история одной культуры. Москва: Новое лит. обозрение, 2006. 480 с.
  • Шевелякова Д. А. Доминанты национальной идентичности итальянцев. Москва: Кн. дом, 2011. 495 с.
  • Стил К. Голодный город: как еда определяет нашу жизнь. Москва: Strelka Press, 2014. 453 с.
  • Резолюция ЮНЕСКО 5. COM 6. 41. Найроби, 2010. URL: http: // unesco. org (дата обращения: 10. 11. 2017).
  • Козлов А. И. Пища людей. Москва; Фрязино: Век 2, 2005. 268 с.
  • Van Helder S. Italy’s «slow food» pioneer: how my love for food ripened into a life’s work. URL: http: // yesmagazine. org (дата обращения: 10. 11. 2017).
  • Дибижева А. Карло Петрини: вперед, к победе гедонизма. URL: http: // lavkagazeta.com (дата обращения: 10. 11. 2017).
  • Ритцер Дж. Макдональдизация общества. Москва: Праксис, 2011. 592 с.
  • Ирвинг Д., Чериани С. Добро пожаловать в мир Слоу фуд // Спутник. 2013. С. 1-76. URL: http: // slowfood.com (дата обращения: 10. 11. 2017).
  • Abitudini e curiosità degli europei a tavola. URL: http: // lacucinaitaliana. it (дата обращения: 10. 11. 2017).
  • Ishige N. Eating together: the emergence of homo sapiens as a convivial animal // UNESCO Courier. 1987. May. P. 18-22. URL: http: // unesdoc. unesco. org (дата обращения: 10. 11. 2017).
  • Illich I. Tools for conviviality. URL: http: // mom. arq. ufmg. br (дата обращения: 10. 11. 2017).
  • Центральная роль пищи: итоговый документ конгресса. 2012-2016. С. 1-22. URL: http: // slowfood.com (дата обращения: 10. 11. 2017).
Authors: Borisova Daria Sergeevna
Рубрика: Без названия
Pages: 70-75
УДК: [392.8:641.5](450)
DOI:
Keywords: everyday culture, Italy, cultural heritage, gastronomic culture, Slow food movement
График выхода номеров
№1
март

1 декабря - заканчивается прием работ

25 февраля - сдача номера в печать

Выход в свет - март

№2
июнь

1 марта - заканчивается прием работ

25 мая - сдача номера в печать

Выход в свет - июнь

№3
сентябрь

1 июня - заканчивается прием работ

25 августа - сдача номера в печать

Выход в свет - сентябрь

№4
декабрь

1 сентября - заканчивается прием работ

25 ноября - сдача номера в печать

Выход в свет - декабрь